Ankara, dün akşam saatlerinde yaşanan ölümcül uçak kazasıyla sarsıldı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Hadda, beraberindeki askerî heyet ve mürettebatı taşıyan özel jet, Esenboğa Havalimanı’ndan havalandıktan kısa süre sonra radar bağlantısını kaybetti.
Arama-kurtarma ekiplerinin seferber edilmesinin ardından, uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak Köyü’nün yaklaşık 2 kilometre güneyinde düştüğü ve enkaza ulaşıldığı bildirildi.
İÇİŞLERİ BAKANI: ENKAZA ULAŞILDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kazaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:“Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Trablus’a gitmek üzere havalanan uçağın enkazına, Haymana ilçesi Kesikkavak Köyü’nün 2 kilometre güneyinde Jandarmamız tarafından ulaşılmıştır. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir.”
KALKIŞ SAATİ VE ACİL DURUM ÇAĞRISI NETLEŞTİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, kazaya ilişkin kronolojiyi paylaştı. Duran’ın açıklamasına göre:
Uçak 23 Aralık 2025 günü saat 20.17’de Esenboğa Havalimanı’ndan kalktı.
20.33’te, hava trafik kontrol merkezine elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirimi yapıldı.
Pilot, acil iniş talebinde bulundu ve uçağın rotasını geri çevirdi.
Kısa süre sonra radar bağlantısı tamamen kesildi.
HAVADA ELEKTRİK ARIZASI YAŞANDI
Edinilen bilgilere göre, kalkıştan yaklaşık 16 dakika sonra uçakta ciddi bir teknik sorun meydana geldi. Pilotun kuleyle irtibata geçerek elektrik sisteminde arıza yaşandığını bildirdiği, ardından acil iniş için manevra yaptığı öğrenildi.
Ancak uçağın iniş yapamadan düştüğü belirtildi.
LİBYA: “TÜM GÖSTERGELER TEKNİK ARIZAYA İŞARET EDİYOR”
Libya’dan da kazaya ilişkin resmi açıklamalar geldi. Libya İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi, ilk değerlendirmelere göre:“Tüm göstergeler, uçağın düşme nedeninin teknik bir arıza olduğuna işaret ediyor.”
Libya Ulusal Birlik Hükûmeti Başbakanı Abdülhamid Muhammed el-Dibeybe ise, Genelkurmay Başkanı Al-Hadda ve beraberindeki heyetin kazada hayatını kaybettiğini resmen doğruladı.
LİBYA’DA 3 GÜNLÜK YAS
Libya’da, Genelkurmay Başkanı Al-Hadda’nın hayatını kaybetmesi nedeniyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi.
Orgeneral Muhammed Ali Al-Hadda’nın, kazadan önce Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile temaslarda bulunduğu öğrenildi.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Kazaya ilişkin teknik ve adli soruşturmanın Türkiye ve Libya makamlarının iş birliğiyle sürdürüldüğü, uçuş kayıtları ve teknik verilerin detaylı şekilde incelendiği bildirildi.































