“Çalışmaktan Yorulmayan Usta En Çok Sıcaktan Yoruluyor”
25 yıldır inşaatlarda çalışan bir işçi, aşırı sıcakların şantiyedeki zorluklarını şöyle dile getiriyor:“Burada bol bol üzerimizi değiştiriyoruz. Çift atlet, çift gömlekle geliyoruz. Gün içinde üç dört kez elbise değiştiriyoruz. Bu kadar sıcak olunca insan kendini yorgun ve bitkin hissediyor. Çalışmaktan yorulmayan usta, en çok sıcaktan yoruluyor. Güneş altında kaldığımızda kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar oluyor. Ama geçim derdi var, mecburen çalışıyoruz.”
“Sıcak Çok Zor Ama Ekmeğimiz İçin Mecburuz”
Yüreğir’den gelen bir esnaf ise aşırı sıcaklarda iş yapmanın zorluğunu şu sözlerle aktarıyor:“Esnafım, bu yaşta bu sıcaklarda çalışıyoruz. Ayılıp bayılarak ekmeğimizin peşindeyiz. Sıcak çok zor ama ekmek için mecbur geliyoruz. Bizim gibi garibanlar burada sürünüyor.”
“Güneş Çarpıyor, Çarpıyor, Çarpıyor”
Bir başka şantiye işçisi ise şantiyelerde yaşanan zorluklara değinerek, “Sürekli şantiyedeyim. İnsanların sıcakta ne kadar sıkıntı çektiğini görüyoruz. Bayılanlar, başı dönenler oluyor. Güneş çarpıyor, çarpıyor, çarpıyor. Gölgeye indiğinizde bile etkisini hissediyorsunuz. Bu yıl özellikle aşırı sıcaklar hem işçi hızını hem de sağlığını etkiledi,” dedi.İklim Krizine Dikkat Çekildi: “Güneşe Kurşun Sıkıyoruz”
Adanalı eski gazeteci Mehmet Acavit ise aşırı sıcaklar ile iklim krizi arasındaki bağlantıyı şu sözlerle vurguluyor:“Kolay bir şey değil ama iklim değişikliği artık göz ardı edilemez. Bu sıcaklar daha da artacak. Doğayla barışık olmadığımız ve her yeri beton yığınına çevirdiğimiz için bu sıkıntıyı çekiyoruz. Binalar güneşin sıcağını gün boyu emiyor ve akşam bize geri veriyor. Çevre konusunda bilinçli olmamız lazım. İklim değişikliğine insanın neden olduğu hatalar sebep oluyor; kullandığımız yakıtlar atmosferdeki karbondioksit oranını artırıyor. Biz Güneş’in çocuklarıyız ama doğaya zarar vererek güneşe kurşun sıkıyoruz.” Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Adana’da iklim krizi sebebiyle artan sıcaklıklar yaz aylarında etkisini daha şiddetli gösteriyor. Aşırı sıcakların etkilerini azaltmak amacıyla, Adana’da dışarıda çalışan personeller için daha iyi çalışma koşulları talep eden bir imza kampanyası başlatıldı. Adana doğumlu ODTÜ öğrencisi Öykü Ardıç, change.org’da başlattığı kampanya ile sıcak hava dalgalarının özellikle açık havada çalışanların üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.
ODTÜ öğrencisi Öykü Ardıç, Change.org/
-
Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi: Aşırı sıcak dönemlerde belediye personelinin çalışma saatlerinin daha serin saatlere kaydırılması.
-
Risk Gruplarının Korunması: Hamile, emziren ve kronik hastalığı olan personelin sıcak havalarda çalıştırılmaması.
-
Düzenli Dinlenme İmkânlarının Sağlanması: Çalışanlara düzenli dinlenme molaları verilmesi ve dinlenme alanlarının sıcak hava koşullarına uygun hale getirilmesi.
Adana’nın, iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde yaşayan bir şehir olduğunu vurgulayan kampanyacı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarını örnek alarak çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini ön planda tutarak bu talepleri değerlendirmesini talep ediyor; bu düzenlemelerin hem çalışan memnuniyetini artıracağını hem de işgücü verimliliğini olumlu yönde etkileyeceğini vurguluyor.