• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe! 45 İlde Eş Zamanlı Operasyon
Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe! 45 İlde Eş Zamanlı Operasyon
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
Av.Mesut Yıldırım:
Av.Mesut Yıldırım: "Volkan Yılmaz ile Başarılı Bir Dönem Yaşayacağız"
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
  1. Haberler
  2. MEDYA
  3. Abdülkadir Selvi'nin 'Gezi Parkı' çıkışı gündem oldu!
MEDYA
Yayınlanma: 06 Mayıs 2024 - 23:59

Abdülkadir Selvi'nin 'Gezi Parkı' çıkışı gündem oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görüşmesi gündemdeki yerini koruyor. Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi ise görüşmede Can Atalay ve Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu Gezi Davası mahkumlarının yeniden yargılanabileceğini yazmıştı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un sosyal medyada son yaptığı paylaşım Selvi'ye itiraz olarak yorumlandı.

MEDYA
06 Mayıs 2024 - 23:59
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Abdülkadir Selvi'nin 'Gezi Parkı' çıkışı gündem oldu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görüşmesinde ne koşulduğu yönündeki tartışmalar devam ediyor. Son olarak Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi toplantıda Gezi Parkı Davası'nın masaya geldiğini aktardı. Can Atalay ve Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu Gezi Davası mahkumları için Özgür Özel'in yeniden yargılama talep ettiği ve bunun üzerine Erdoğan'ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u AK Parti Genel Merkezi’ne çağırarak görüştüğünü aktardı.

"SELVİ'YE İTİRAZ ETTİ"

Bu gelişme sonrasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Bir pazar notu" başlığıyla yaptığı paylaşımında, 'Sivil İtaatsizlik' kavramı üzerinde durdu.

Uçum'un bu paylaşımı daha önce de Gezi Davası'nda ceza alanların yeniden yargılanabileceğini zira "ortadan kaldırmakla" suçlandıkları hükümetin cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle zaten ortadan kalktığını yazan Selvi'ye 'itiraz' ettiği yorumlarına neden oldu.

İşte Uçum'un paylaşımı şöyle:

"Sivil itaatsizlik kavramını 19. Yüzyılda Abd’de Henry David Thoreau, bizzat kendisinin yaptığı kölelik karşıtlığı için vergi ödememe eyleminden esinlenerek geliştirdi. Özet olarak zaman içinde yasanın özüne uyarak yasalara uymayan, şiddete başvurmayan, yasaya aykırı ama vicdana uygun ve suç olmayan eylem olarak tarif edildi. Mahatma Gandi bu manada sivil itaatsizliğin en önemli uygulayıcılarından kabul edilir.

Ancak soğuk savaş sonrası sivil itaatsizlik kavramına başka bir mana yüklendi ve başka bir misyon verildi. Yasanın özüne uyma, şiddetten uzak durma, vicdani olma, suç sayılmama gibi unsurlar belirsizleştirildi. Ki bu unsurlardan yasanın özüne uymanın ve suç sayılmamanın gerçeklikte ne kadar karşılığı olduğu ayrıca tartışma konusuydu. Kavramın itaatsizlik kısmı şartsız olarak devlete ve bütün iktidara karşı itaatsizlik olarak belirleyici unsura dönüştürüldü. Devlet karşıtı ve gayri meşru her türlü eylem sivil itaatsizlik ve sivil direniş olarak tanımlandı. Batılı ideolojik merkezler, sivil direnişler ve sokak hareketleri için el kitapları hazırlatıp tercüme ettirip hedef ülke vatandaşlarına dağıttı. Bu çıplak saldırganlığı perdelemek için de emperyalist ideolojik odaklarca özellikle ve sistematik olarak sivil hak ve adalet arayışlarının da sivil itaatsizlik/sivil direniş olduğu şeklinde propoganda yapıldı. Böylelikle hak ve adalet talepli sivil eylemlerin meşruiyetini örtü olarak kullanıp “sivil itaatsizlik” ayaklanmaları yaptırarak emperyalist yayılmacılık için uygun ortamlar oluşturmak amaçlandı.

Yani “sivil itaatsizlik” soğuk savaştan sonra emperyalizmin ideolojik kavramlarından biri haline dönüştürüldü, sonuçları saldırgan ve yıkıcı olan bir anlamda “nihilist sivil itaatsizlik” denebilecek şekilde yeniden üretildi ve emperyalist yayılma için bir perspektif olarak kullanıldı. Yirminci yüzyılın sonlarından itibaren hak ve adalet esaslı sivil eylemlerle emperyalist projelerle işbirlikçi sivil itaatsizlik özdeşleştirilerek, özellikle milli devletlerin zaafa düşürülmesinde ve nihayetinde tasfiyesinde çok etkili bir araç elde edildi. Soğuk savaş sonrasının “turuncu devrimleri”, “Arap baharları” bu amaçla teşvik ve tahrik edildi. Türkiye’de emperyalist bir planlamayla yapılan işbirlikçi gezi eylemi kaos hedefli yıkıcı sivil itaatsizlik eylemlerinin tipik örneğidir. Gezi benzeri eylemler başta Brezilya başka ülkelerde de pazarlandı.

İşbirlikçi ve nihilist sivil itaatsizlik eylemleri kaos hedefli eylemlerdir, somut hedef ise güvensizlik ortamı ve iktidar zaafiyeti oluşturmak, amaç da emperyalizmin hizmetine girecek bir iktidar değişikliği sağlamaktır. Bu açıdan Ukrayna örneği ibretliktir. Bu eylemler pozitif ceza hukuku açısından her zaman suç sayılan eylemler olur. Suçun niteliği değişen şartlara göre değişmez veya değişen durumlara göre eylemin suç niteliği ortadan kalkmaz. Ayrıca bu eylemler hedef alınan ülkeye ve topluma karşı ihanet eylemleridir ve bu ihanet o milletin tarih bilincinde kalıcı izler bırakır. Bu ihanet eylemleri toplumda ve bireylerde travmalar oluşturur ne kadar zaman geçerse geçsin affedilmez veya hoş görülmez. Bu tip eylemler hiç bir zaman hukukun koruması altında olmazlar, olamazlar.

Hak ve adalet hedefli olduğu için meşru sayılan sivil eylemlerde amaç ise bir hak elde etmek ve/veya bir hakkın uygulanmasını yahut bir adalet talebinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Örneğin Abd’de üniversitelerdeki Gazze eylemleri adalet talepli sivil eylemlere önemli bir örnektir. Hak ve adalet talepli sivil eylemler nihayetinde meşru düzeni geliştiren bir işlev görür. Demokrasiyi ve sosyal adaleti güçlendirir, demokratik toplumun gereği olan eylemlerdir bu nedenle hukukun koruması altındadır.

Hak ve adalet talepli sivil eylemler ile günümüzdeki sivil itaatsizlik eylemleri arasındaki nitelik farkının görülmesi gerekir. Aksi takdirde hiç farkına varılmadan emperyalizmin ideolojik aygıtlarının ve projelerinin çok kullanışlı aparatları ve aktörleri haline gelinir."

BİR PAZAR NOTU:

Sivil itaatsizlik kavramını 19. Yüzyılda Abd’de Henry David Thoreau, bizzat kendisinin yaptığı kölelik karşıtlığı için vergi ödememe eyleminden esinlenerek geliştirdi. Özet olarak zaman içinde yasanın özüne uyarak yasalara uymayan, şiddete başvurmayan, yasaya…

— Mehmet Uçum (@mehmetucum) May 5, 2024

 

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin Konsolosu Görüşmesinin İçeriği Açıklansın
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin...
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk: Kanser Hastaları Saatlerce Ayakta Bekliyor
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk:...
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU...
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle Muhtarından Sert Tepki
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle...
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi Bile Belli”
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi...
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız Küçükçekmece, Ülkücülük ve Vatandır”
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız...
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin TL İddiası
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin...
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz:
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz: "İstanbul'la Buluşacağız,...
İlginizi Çekebilir
CHP'de Basın Özgürlüğüne Gölge Düşüren Olay: Akit TV Ekibine saldırı yapıldı.
CHP'de Basın Özgürlüğüne Gölge Düşüren Olay: Akit TV Ekibine...
Özbekistan’da Medyanın Geleceği Taşkent’te Masaya Yatırıldı: KGK Medya ve Eğitim Paneli Büyük İlgi Gördü
Özbekistan’da Medyanın Geleceği Taşkent’te Masaya Yatırıldı:...
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
Bir Anadolu İnsanının Başarı Yolculuğu: Rafet Orhan Portresi
Bir Anadolu İnsanının Başarı Yolculuğu: Rafet Orhan Portresi
Emin Kaan Kaya: Gazeteciler Toplumun Gözü ve Kulağıdır
Emin Kaan Kaya: Gazeteciler Toplumun Gözü ve Kulağıdır
Sol Parti'nin Davetiyle Gelen Basın Mensupları Adliye Önünde Saldırıya Uğradı: Kamera Kırıldı, Gazeteci Darp Edildi
Sol Parti'nin Davetiyle Gelen Basın Mensupları Adliye Önünde Saldırıya...
10 Ocak'ta Anlamlı Buluşma: ERGAB ve Erzincan Konfederasyonu Aynı Masada
10 Ocak'ta Anlamlı Buluşma: ERGAB ve Erzincan Konfederasyonu Aynı Masada
Gazeteciler ve Şehitler İçin Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde Mevlid
Gazeteciler ve Şehitler İçin Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii’nde...
Gazeteciler Günü'nde İYİ Parti'den Küçükçekmece Basınına Ziyaret
Gazeteciler Günü'nde İYİ Parti'den Küçükçekmece Basınına Ziyaret...
Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Doğru Bilgi, Özgür Toplumlar İçin Temel
Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Doğru Bilgi, Özgür Toplumlar İçin Temel

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">