Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Irak sandığa gitti
Irak sandığa gitti
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma komutanlıkları kurulacak
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma komutanlıkları kurulacak
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e Tahliye Kararı
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e Tahliye Kararı
Tesla Tarih Yazıyor, Musk Servetini Katlıyor
Tesla Tarih Yazıyor, Musk Servetini Katlıyor
İstanbul’da Gazze görüşmesi
İstanbul’da Gazze görüşmesi
‘ABD Suudi Arabistan’a F-35 satacak’ iddiası
‘ABD Suudi Arabistan’a F-35 satacak’ iddiası
Okyanusta uyuşturucu operasyonu: Yarı-denizaltı yakalandı
Okyanusta uyuşturucu operasyonu: Yarı-denizaltı yakalandı
Başlangıçta en yakınları bile kazanabileceğine inanmıyordu: Rap kariyerinden metroyla gittiği nikahına ve savunduğu politikalara... Zohran Mamdani kimdir?
Başlangıçta en yakınları bile kazanabileceğine inanmıyordu: Rap kariyerinden metroyla gittiği nikahına ve savunduğu politikalara... Zohran Mamdani kimdir?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: İnsani yardımların Gazze'ye girişi yetersiz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: İnsani yardımların Gazze'ye girişi yetersiz
Füze denemelerine Rusya'dan yanıt
Füze denemelerine Rusya'dan yanıt
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
DÜNYA
Yayınlanma: 02 Şubat 2025 - 23:52

Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....

ABD Başkanı Donald Trump ticaret savaşının fitilini ateşledi ve Meksika ve Kanada'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 10 gümrük vergisi getirildiğini açıkladı. Kanada...

DÜNYA
02 Şubat 2025 - 23:52
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
ABD Başkanı Trump, en büyük üç ticaret ortağı Kanada, Meksika ve Çin’e gümrük vergileri getirerek ticaret savaşının ilk adımlarını attı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.

Kanada'dan ithal edilen enerji kaynaklarına yüzde 10'luk daha düşük bir tarife uygulanacağı kaydedilen açıklamada bir de "misilleme maddesi" yer aldı. Kararnameye göre söz konusu ülkeler misilleme yapmayı tercih ederse tarifeler artırılabilir.

Tarifelerin 4 Şubat ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

AB VE BRICS ÜLKELERİNİ DE TEHDİT ETTİ

Trump, gümrük verdileri ile kalmadı AB ve BRICS ülkelerini de tehdit ederek küresel ekonomide dalgalanma yarattı. ABD başkanı Oval Ofis’te yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ne de ek gümrük vergileri getirileceğini belirtirken, BRICS ülkelerine de yüzde 100 gümrük vergisi getirilebileceği tehdidini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu karar, yasadışı yabancıların ve fentanil de dahil olmak üzere vatandaşlarımızı öldüren ölümcül uyuşturucuların oluşturduğu büyük tehdit karşısında Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında alınmıştır" ifadelerini kullandı. 

Amerikalıları koruma ve herkesin güvenliğini sağlama görevinin ABD Başkanı olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Trump, "Seçim kampanyamda yasadışı yabancıların ve uyuşturucuların sınırlarımızdan girişini durdurma sözü verdim ve Amerikalılar ezici bir çoğunlukla bu yönde oy kullandı" hatırlatmasında bulundu.

KANADA'DAN MİSİLLLEME KARARI

ABD'nin hamlesine Kanada'dan yanıt gecikmedi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump'ın uygulama kararı aldığı ek gümrük tarifelerine misilleme olarak, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları (yaklaşık 107 milyar dolar) değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koyacaklarını açıkladı.

Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını, bu tarifelerin 30 milyar Kanada doları değerindeki mallar için salı gününden itibaren, 125 milyar Kanada doları değerindeki mallar için ise 21 gün içinde yürürlüğe gireceğini aktardı.

ABD'nin uyguladığı tarifeler gibi Kanada'nın yanıtının da geniş çaplı olacağını ifade eden Trudeau, uygulamanın alkollü içki, meyve suyu, sebze, parfüm, giyim, ayakkabı, ev aletleri, mobilya, spor malzemeleri, kereste, plastik gibi ürünleri kapsayacağını kaydetti.

Kanada için güçlü duracaklarını vurgulayan Trudeau, "Yanıtımızın bir parçası olarak, bazıları kritik mineraller, enerji tedariki ve diğer ortaklıklarla ilgili olmak üzere, tarife dışı çeşitli tedbirleri değerlendiriyoruz." dedi.

MEKSİKA B PLANINI UYGULAYACAK

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ise ABD yönetiminin Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 25 ek gümrük vergisi getirme kararına ilişkin, "B planının uygulanması için talimat veriyorum." dedi. X sosyal medya platformundan ABD Başkanı Donald Trump'a kapsamlı şekilde yanıt veren Sheinbaum, "Zorlama ile değil, akıl ve hukuk ile hareket edilir. Ekonomi Bakanı'na Meksika'nın çıkarlarını korumak amacıyla, tarife ve diğer ekonomik önlemleri içeren B planının uygulanması için talimat veriyorum. Beyaz Saray'ın, Meksika hükümetini suç örgütleriyle ittifak halinde göstermek isteyen iftirasını ve topraklarımıza müdahale niyetini kesin bir dille reddediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KANADA: ABD HALKI İÇİN GERÇEK SONUÇLAR DOĞURUR

Trudeau, Trump'ın kararının Kanadalılara zarar vereceğine ancak Amerikan halkı için de gerçek sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek Amerikalılara seslendi.

Kanada Başbakanı Trudeau "Kanada'ya yönelik gümrük vergileri işlerinizi riske atacak, potansiyel olarak Amerikan otomobil montaj fabrikalarını ve diğer üretim tesislerini kapatacak. Marketteki yiyecek, pompadaki benzin de dahil olmak üzere sizin için maliyetleri artıracak." ifadelerini kullandı.

Trudeau, gümrük vergilerinin Amerikalıların güvenliği için hayati önem taşıyan malların uygun fiyatlı tedarikine erişimini de engelleyeceğini belirterek, bunun birkaç yıl önce müzakere edilip imzalanan serbest ticaret anlaşmasını da ihlal edeceğini belirtti.

Kanada ile ABD'nin birlikte, dünyanın gördüğü en başarılı ekonomik ve askeri ortaklığını inşa ettiğini dile getiren Trudeau, "Eğer Başkan Trump, ABD için yeni bir altın çağ başlatmak istiyorsa, en iyi yol bizi cezalandırmak değil Kanada ile ortaklık kurmaktır." diye konuştu.

Trudeau, Kanada'nın kritik minerallere, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye, istikrarlı demokratik kurumlara, ortak değerlere ve ABD'nin ihtiyacı olan doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayarak, birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

MEKSİKA: İŞBİRLİĞİNE EVET İTAATE HAYIR

Meksika'nın kimseyle karşı karşıya gelmek istemediğini vurgulayan Sheinbaum ise "Meksika çatışma istemiyor, komşu ülkeler arasında iş birliğini esas alıyoruz. Meksika, yalnızca fentanilin ABD'ye ulaşmasını değil, hiçbir yere gitmesini istemiyor. Dolayısıyla, ABD uyuşturucu ticareti yapan ve şiddet üreten suç gruplarıyla mücadele etmek istiyorsa, bunu ortak sorumluluk, karşılıklı güven, iş birliği ve en önemlisi egemenliğe saygı ilkeleri çerçevesinde, kapsamlı bir şekilde yürütmeliyiz. İş birliğine evet, itaate hayır." dedi.

Sheinbaum, Trump'a birlikte çalışma çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Bu amaçla, Başkan Trump'a en iyi güvenlik ve halk sağlığı uzmanlarımızla ortak bir çalışma masası kurmayı öneriyorum. Sorunlar, gümrük vergileri uygulayarak değil; geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanlığımızla göç olgusunu ele almak için yaptığımız gibi, diyalog ve iş birliğiyle çözülür."

ÇİN ŞİKAYETTE BULUNACAK

Çin Ticaret Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunacağını ve gereken önlemleri alacağını duyurdu ancak konuya ilişkin detay vermedi.

TRUMP'IN VAADİNİ BALTALAYABİLİR

Öte yandan ABD Ticaret Odası, Trump'ı sert bir şekilde eleştirerek vergilerin tüketici fiyatlarını artıracağı konusunda uyarıda bulundu.Amerikan Petrol Enstitüsü de Kanada'dan her yıl ithal edilen 14,4 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz nedeniyle yakıt fiyatlarının artacağını belirtti.

Çiftçileri temsil eden Western Growers, tarifelerin Amerikalı gıda üreticilerine zarar vereceğini vurgularken, elektrik sektörünü temsil eden NEMA, Trump yönetimini tarifeler konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergilemeye çağırdı.

ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithal ettiği petrole vergi konulması, Trump'ın hayat pahalılığını düşürme vaadini baltalama riski taşıyor.

GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?

Gümrük vergileri yurt dışında üretilen mallara uygulanan bir ithalat vergisi.

Teorik olarak, bir ülkeye gelen ürünlerin vergilendirilmesi, daha pahalı hale geldikçe insanların bunları satın alma olasılığının azalması anlamına geliyor.

Bu adımla, daha ucuz yerli ürünlerin satışının artırılarak ülke ekonomisinin canlandırılması hedefleniyor.

Ancak ithal enerji üzerindeki gümrük vergilerinin maliyeti işletmelere ve tüketicilere yansıtılabilir ve bu da benzinden gıdaya kadar her şeyin fiyatını artırabilir.

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Irak sandığa gitti
Irak sandığa gitti
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma komutanlıkları kurulacak
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma komutanlıkları kurulacak
Çok Okunan Haberler
Eğitim-Bir-Sen:
Eğitim-Bir-Sen: "Okul İdaremizin Kararlı Duruşunun Sonuna Kadar Yanındayız"
Yeşil Vadi Arsa Trakya'da 26 Yıllık Tecrübe, TOKİ ile Buluşuyor
Yeşil Vadi Arsa Trakya'da 26 Yıllık Tecrübe, TOKİ ile Buluşuyor
Küçükçekmece Halkı Sesleniyor:
Küçükçekmece Halkı Sesleniyor: "Kaymakamlık Artık Harekete Geçsin!"
Küçükçekmece'de Dayanışma Tablosu:Saadet Partisi Kadrosu Küçükçekmece Kızılay'ı Ziyaret Etti.
Küçükçekmece'de Dayanışma Tablosu:Saadet Partisi Kadrosu Küçükçekmece...
Duyarlı İnsanlar Platformu Başkanı Tarık Zafer, Basınla Buluştu
Duyarlı İnsanlar Platformu Başkanı Tarık Zafer, Basınla Buluştu...
Gazze İçin Adalet: Türkiye, Netanyahu’ya Yakalama Emri Çıkardı
Gazze İçin Adalet: Türkiye, Netanyahu’ya Yakalama Emri Çıkardı
AKON'dan Akademisyenlerle İnovasyon Odaklı Buluşma
AKON'dan Akademisyenlerle İnovasyon Odaklı Buluşma
34 Yaşındaki Zohran Mamdani, New York’un İlk Müslüman Belediye Başkanı Seçildi
34 Yaşındaki Zohran Mamdani, New York’un İlk Müslüman Belediye...
Yeniden Refah Partisi Heyetinden Küçükçekmece Çıkarması: Doğan Bekin ve Nuri Özata'dan Teşkilat Ziyareti
Yeniden Refah Partisi Heyetinden Küçükçekmece Çıkarması: Doğan...
Küçükçekmece Sinopspor Bahis Skandalına Karşı Ayağa Kalktı:
Küçükçekmece Sinopspor Bahis Skandalına Karşı Ayağa Kalktı: "Vicdanlarda...
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
İlginizi Çekebilir
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Suriye’den kritik DEAŞ kararı
Irak sandığa gitti
Irak sandığa gitti
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
ABD’den Gazze tasarısına revize geldi
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma komutanlıkları kurulacak
Venezuela olası ABD müdahalesine karşı harekete geçti: Ulusal savunma...
İsrail Zulmü Derinleşiyor: Yeraltı Hapishaneleri, Organ Hırsızlığı ve Dijital Propaganda
İsrail Zulmü Derinleşiyor: Yeraltı Hapishaneleri, Organ Hırsızlığı...
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’tan Tarihi Zambiya Ziyareti: Tel Aviv, Afrika’nın Güneyinde Yeni Müttefik Peşinde
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’tan Tarihi Zambiya Ziyareti: Tel Aviv,...
 Günışığını Görmeyen Mahkumlar: İsrail’in Gizli Yeraltı Hapishanesi Rakefet’te Filistinli Tutukluların Dramatik Yaşamı
Günışığını Görmeyen Mahkumlar: İsrail’in Gizli Yeraltı Hapishanesi...
Sudanlı Çocuklardan Türkiye’ye Teşekkür: Büyükelçi Fatih Yıldız Yardım Dağıtımında Umut Oldu
Sudanlı Çocuklardan Türkiye’ye Teşekkür: Büyükelçi Fatih Yıldız...
Kassam Tugayları’ndan Refah Uyarısı: “Olası Çatışmanın Sorumlusu İsrail Olacaktır”
Kassam Tugayları’ndan Refah Uyarısı: “Olası Çatışmanın Sorumlusu...
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • İhbar Hattı
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim