Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Küçükçekmece'de Taşan Rögardan Kötü Koku Yükseldi: Vatandaş Tepkili
Küçükçekmece'de Taşan Rögardan Kötü Koku Yükseldi: Vatandaş Tepkili
Yeşilçam’ın Efsanesi Gülşen Bubikoğlu 71 Yaşında: Zarafetiyle Göz Kamaştırıyor
Yeşilçam’ın Efsanesi Gülşen Bubikoğlu 71 Yaşında: Zarafetiyle Göz Kamaştırıyor
Hamas, İsrail’e Net Mesaj Verdi: “Bağımsız Devlet Kurulursa Silahlar Devlete Bağlanacak”
Hamas, İsrail’e Net Mesaj Verdi: “Bağımsız Devlet Kurulursa Silahlar Devlete Bağlanacak”
Tadilatsız Deprem Güvenliği: Multitek’ten Erken Uyarı Çözümü
Tadilatsız Deprem Güvenliği: Multitek’ten Erken Uyarı Çözümü
Uzmandan Uyarı: Sosyal Medyadaki Zayıflama Önerileri Bilimle Uyuşmuyor
Uzmandan Uyarı: Sosyal Medyadaki Zayıflama Önerileri Bilimle Uyuşmuyor
Küçükçekmece Belediyesi’nden Basın Mirasına Özel Sergi,Babıâli’nin Kalbi Matbuatın Yüzyıllık Hafızası Sergilendi
Küçükçekmece Belediyesi’nden Basın Mirasına Özel Sergi,Babıâli’nin Kalbi Matbuatın Yüzyıllık Hafızası Sergilendi
Bağımlılıkla Mücadele Sahneye Taşındı: Yeşilay Çocuk Müzikali İlk Kez Gösterildi
Bağımlılıkla Mücadele Sahneye Taşındı: Yeşilay Çocuk Müzikali İlk Kez Gösterildi
  SİGARAYI BIRAKMAYI KOLAYLAŞTIRAN, 6 PRATİK ÖNERİ!
SİGARAYI BIRAKMAYI KOLAYLAŞTIRAN, 6 PRATİK ÖNERİ!
Pankreas Kanserinde Çığır Açan Keşif: Hücrelerle Sinirler Arasında Gizli İletişim Tespit Edildi
Pankreas Kanserinde Çığır Açan Keşif: Hücrelerle Sinirler Arasında Gizli İletişim Tespit Edildi
Uzmanlar Uyarıyor: Doğru Beslenme Depresyon Riskini Azaltıyor
Uzmanlar Uyarıyor: Doğru Beslenme Depresyon Riskini Azaltıyor
Stres ve Depresyon Kalp Krizi Riskini Artırıyor: Uzmanlardan Kritik Uyarı
Stres ve Depresyon Kalp Krizi Riskini Artırıyor: Uzmanlardan Kritik Uyarı
AK Partili Yıldırım'dan Kızılay'a Yakın İlgi:
AK Partili Yıldırım'dan Kızılay'a Yakın İlgi: "Bu Çaba Hepimizin Sorumluluğu"
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
DÜNYA
Yayınlanma: 02 Şubat 2025 - 23:52

Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....

ABD Başkanı Donald Trump ticaret savaşının fitilini ateşledi ve Meksika ve Kanada'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 10 gümrük vergisi getirildiğini açıkladı. Kanada...

DÜNYA
02 Şubat 2025 - 23:52
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
ABD Başkanı Trump, en büyük üç ticaret ortağı Kanada, Meksika ve Çin’e gümrük vergileri getirerek ticaret savaşının ilk adımlarını attı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.

Kanada'dan ithal edilen enerji kaynaklarına yüzde 10'luk daha düşük bir tarife uygulanacağı kaydedilen açıklamada bir de "misilleme maddesi" yer aldı. Kararnameye göre söz konusu ülkeler misilleme yapmayı tercih ederse tarifeler artırılabilir.

Tarifelerin 4 Şubat ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

AB VE BRICS ÜLKELERİNİ DE TEHDİT ETTİ

Trump, gümrük verdileri ile kalmadı AB ve BRICS ülkelerini de tehdit ederek küresel ekonomide dalgalanma yarattı. ABD başkanı Oval Ofis’te yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ne de ek gümrük vergileri getirileceğini belirtirken, BRICS ülkelerine de yüzde 100 gümrük vergisi getirilebileceği tehdidini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu karar, yasadışı yabancıların ve fentanil de dahil olmak üzere vatandaşlarımızı öldüren ölümcül uyuşturucuların oluşturduğu büyük tehdit karşısında Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında alınmıştır" ifadelerini kullandı. 

Amerikalıları koruma ve herkesin güvenliğini sağlama görevinin ABD Başkanı olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Trump, "Seçim kampanyamda yasadışı yabancıların ve uyuşturucuların sınırlarımızdan girişini durdurma sözü verdim ve Amerikalılar ezici bir çoğunlukla bu yönde oy kullandı" hatırlatmasında bulundu.

KANADA'DAN MİSİLLLEME KARARI

ABD'nin hamlesine Kanada'dan yanıt gecikmedi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump'ın uygulama kararı aldığı ek gümrük tarifelerine misilleme olarak, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları (yaklaşık 107 milyar dolar) değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koyacaklarını açıkladı.

Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını, bu tarifelerin 30 milyar Kanada doları değerindeki mallar için salı gününden itibaren, 125 milyar Kanada doları değerindeki mallar için ise 21 gün içinde yürürlüğe gireceğini aktardı.

ABD'nin uyguladığı tarifeler gibi Kanada'nın yanıtının da geniş çaplı olacağını ifade eden Trudeau, uygulamanın alkollü içki, meyve suyu, sebze, parfüm, giyim, ayakkabı, ev aletleri, mobilya, spor malzemeleri, kereste, plastik gibi ürünleri kapsayacağını kaydetti.

Kanada için güçlü duracaklarını vurgulayan Trudeau, "Yanıtımızın bir parçası olarak, bazıları kritik mineraller, enerji tedariki ve diğer ortaklıklarla ilgili olmak üzere, tarife dışı çeşitli tedbirleri değerlendiriyoruz." dedi.

MEKSİKA B PLANINI UYGULAYACAK

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ise ABD yönetiminin Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 25 ek gümrük vergisi getirme kararına ilişkin, "B planının uygulanması için talimat veriyorum." dedi. X sosyal medya platformundan ABD Başkanı Donald Trump'a kapsamlı şekilde yanıt veren Sheinbaum, "Zorlama ile değil, akıl ve hukuk ile hareket edilir. Ekonomi Bakanı'na Meksika'nın çıkarlarını korumak amacıyla, tarife ve diğer ekonomik önlemleri içeren B planının uygulanması için talimat veriyorum. Beyaz Saray'ın, Meksika hükümetini suç örgütleriyle ittifak halinde göstermek isteyen iftirasını ve topraklarımıza müdahale niyetini kesin bir dille reddediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KANADA: ABD HALKI İÇİN GERÇEK SONUÇLAR DOĞURUR

Trudeau, Trump'ın kararının Kanadalılara zarar vereceğine ancak Amerikan halkı için de gerçek sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek Amerikalılara seslendi.

Kanada Başbakanı Trudeau "Kanada'ya yönelik gümrük vergileri işlerinizi riske atacak, potansiyel olarak Amerikan otomobil montaj fabrikalarını ve diğer üretim tesislerini kapatacak. Marketteki yiyecek, pompadaki benzin de dahil olmak üzere sizin için maliyetleri artıracak." ifadelerini kullandı.

Trudeau, gümrük vergilerinin Amerikalıların güvenliği için hayati önem taşıyan malların uygun fiyatlı tedarikine erişimini de engelleyeceğini belirterek, bunun birkaç yıl önce müzakere edilip imzalanan serbest ticaret anlaşmasını da ihlal edeceğini belirtti.

Kanada ile ABD'nin birlikte, dünyanın gördüğü en başarılı ekonomik ve askeri ortaklığını inşa ettiğini dile getiren Trudeau, "Eğer Başkan Trump, ABD için yeni bir altın çağ başlatmak istiyorsa, en iyi yol bizi cezalandırmak değil Kanada ile ortaklık kurmaktır." diye konuştu.

Trudeau, Kanada'nın kritik minerallere, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye, istikrarlı demokratik kurumlara, ortak değerlere ve ABD'nin ihtiyacı olan doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayarak, birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

MEKSİKA: İŞBİRLİĞİNE EVET İTAATE HAYIR

Meksika'nın kimseyle karşı karşıya gelmek istemediğini vurgulayan Sheinbaum ise "Meksika çatışma istemiyor, komşu ülkeler arasında iş birliğini esas alıyoruz. Meksika, yalnızca fentanilin ABD'ye ulaşmasını değil, hiçbir yere gitmesini istemiyor. Dolayısıyla, ABD uyuşturucu ticareti yapan ve şiddet üreten suç gruplarıyla mücadele etmek istiyorsa, bunu ortak sorumluluk, karşılıklı güven, iş birliği ve en önemlisi egemenliğe saygı ilkeleri çerçevesinde, kapsamlı bir şekilde yürütmeliyiz. İş birliğine evet, itaate hayır." dedi.

Sheinbaum, Trump'a birlikte çalışma çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Bu amaçla, Başkan Trump'a en iyi güvenlik ve halk sağlığı uzmanlarımızla ortak bir çalışma masası kurmayı öneriyorum. Sorunlar, gümrük vergileri uygulayarak değil; geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanlığımızla göç olgusunu ele almak için yaptığımız gibi, diyalog ve iş birliğiyle çözülür."

ÇİN ŞİKAYETTE BULUNACAK

Çin Ticaret Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunacağını ve gereken önlemleri alacağını duyurdu ancak konuya ilişkin detay vermedi.

TRUMP'IN VAADİNİ BALTALAYABİLİR

Öte yandan ABD Ticaret Odası, Trump'ı sert bir şekilde eleştirerek vergilerin tüketici fiyatlarını artıracağı konusunda uyarıda bulundu.Amerikan Petrol Enstitüsü de Kanada'dan her yıl ithal edilen 14,4 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz nedeniyle yakıt fiyatlarının artacağını belirtti.

Çiftçileri temsil eden Western Growers, tarifelerin Amerikalı gıda üreticilerine zarar vereceğini vurgularken, elektrik sektörünü temsil eden NEMA, Trump yönetimini tarifeler konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergilemeye çağırdı.

ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithal ettiği petrole vergi konulması, Trump'ın hayat pahalılığını düşürme vaadini baltalama riski taşıyor.

GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?

Gümrük vergileri yurt dışında üretilen mallara uygulanan bir ithalat vergisi.

Teorik olarak, bir ülkeye gelen ürünlerin vergilendirilmesi, daha pahalı hale geldikçe insanların bunları satın alma olasılığının azalması anlamına geliyor.

Bu adımla, daha ucuz yerli ürünlerin satışının artırılarak ülke ekonomisinin canlandırılması hedefleniyor.

Ancak ithal enerji üzerindeki gümrük vergilerinin maliyeti işletmelere ve tüketicilere yansıtılabilir ve bu da benzinden gıdaya kadar her şeyin fiyatını artırabilir.

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Serbest Kalan Mahkûm Anlattı: “Bergusi İsrail Hapishanesinde Parçalandı”
Serbest Kalan Mahkûm Anlattı: “Bergusi İsrail Hapishanesinde Parçalandı”
Suriye Dört Yıl Sonra Seçime Gidiyor: Cumhurbaşkanı Şara'dan Kritik Açıklamalar
Suriye Dört Yıl Sonra Seçime Gidiyor: Cumhurbaşkanı Şara'dan Kritik Açıklamalar
Endonezya’daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti
Endonezya’daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti
İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Gazze Sabah Bombardımanıyla Uyandı
İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Gazze Sabah Bombardımanıyla Uyandı
Çok Okunan Haberler
Mide Bulantısıyla Başlayan Kabus: Böcek Ailesinin Ölümünde Soruşturma Derinleşiyor
Mide Bulantısıyla Başlayan Kabus: Böcek Ailesinin Ölümünde Soruşturma...
Yeşil Vadi Arsa Trakya'da 26 Yıllık Tecrübe, TOKİ ile Buluşuyor
Yeşil Vadi Arsa Trakya'da 26 Yıllık Tecrübe, TOKİ ile Buluşuyor
AK Parti Küçükçekmece'de Sürpriz Buluşma: Eski Başkanlar Aynı Karede
AK Parti Küçükçekmece'de Sürpriz Buluşma: Eski Başkanlar Aynı...
Küçükçekmece Denetimsizliğe:Teslim:
Küçükçekmece Denetimsizliğe:Teslim:"Kaymakamlık, Belediye,Tarım...
Mahalle Başkanlarından Anlamlı Mesaj: ''Biz Makam İçin Değil, Erdoğan Davası İçin Varız!''
Mahalle Başkanlarından Anlamlı Mesaj: ''Biz Makam İçin Değil, Erdoğan...
Türkiye yasa boğuldu: Askeri kargo uçağı Gürcistan’da düştü, şehitlerimiz var
Türkiye yasa boğuldu: Askeri kargo uçağı Gürcistan’da düştü,...
“Tarihi Miras, Modern Kimlikle Buluştu: Selamet Akıncılar Derneği Yeni Logosunu Tanıttı”
“Tarihi Miras, Modern Kimlikle Buluştu: Selamet Akıncılar Derneği...
“Temiz Eller” operasyonunun mimarı konuştu: Başsavcı Gürlek, yolsuzluk dosyasında şok teklifi açıkladı
“Temiz Eller” operasyonunun mimarı konuştu: Başsavcı Gürlek,...
Duyarlı İnsanlar Platformu Başkanı Tarık Zafer, Basınla Buluştu
Duyarlı İnsanlar Platformu Başkanı Tarık Zafer, Basınla Buluştu...
Eğitimde Değişim Zamanı: 4+3+3+3 Sistemi Geliyor mu?
Eğitimde Değişim Zamanı: 4+3+3+3 Sistemi Geliyor mu?
Tesla Tarih Yazıyor, Musk Servetini Katlıyor
Tesla Tarih Yazıyor, Musk Servetini Katlıyor
“Bahis Fırtınası Ligleri Sallarken:Küçükçekmece Sinop Spor Başkanı Rafet Orhan’dan Temiz Futbol Manifestosu”
“Bahis Fırtınası Ligleri Sallarken:Küçükçekmece Sinop Spor Başkanı...
İlginizi Çekebilir
Serbest Kalan Mahkûm Anlattı: “Bergusi İsrail Hapishanesinde Parçalandı”
Serbest Kalan Mahkûm Anlattı: “Bergusi İsrail Hapishanesinde Parçalandı”
Suriye Dört Yıl Sonra Seçime Gidiyor: Cumhurbaşkanı Şara'dan Kritik Açıklamalar
Suriye Dört Yıl Sonra Seçime Gidiyor: Cumhurbaşkanı Şara'dan Kritik...
Endonezya’daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti
Endonezya’daki büyük sel felaketinde 753 kişi hayatını kaybetti...
İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Gazze Sabah Bombardımanıyla Uyandı
İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Gazze Sabah Bombardımanıyla Uyandı
Türkiye Baskıyı Artıyor.Trump:
Türkiye Baskıyı Artıyor.Trump: "Gazze Barış Planında İkinci Aşama...
BM Kararı Doğrultusunda Mal Varlıkları Donduruldu: Irak’tan Kritik Adım
BM Kararı Doğrultusunda Mal Varlıkları Donduruldu: Irak’tan Kritik...
Hamas’tan İsrail’e Refah Tepkisi: “Ateşkesin Gereği İki Yönlü Açılmalı”
Hamas’tan İsrail’e Refah Tepkisi: “Ateşkesin Gereği İki Yönlü...
Sınırda Gerilim Tırmanıyor: İsrail’den Lübnan’ın Güneyine Yeni Bombardıman
Sınırda Gerilim Tırmanıyor: İsrail’den Lübnan’ın Güneyine...
İsrail'in Silahlandırdığı Çete Lideri Yasir Ebu Şebab Gazze'de Çatışmada Öldürüldü
İsrail'in Silahlandırdığı Çete Lideri Yasir Ebu Şebab Gazze'de...
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • İhbar Hattı
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sultanbeyli’de 42 STK Gazze ve mazlum coğrafyalar için bir araya geldi
Sultanbeyli’de 42 STK Gazze ve mazlum coğrafyalar için bir araya...
“Uluslararası Adalet İşlemiyor” USSAM’dan Çarpıcı Açıklamalar
“Uluslararası Adalet İşlemiyor” USSAM’dan Çarpıcı...
">