Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Nalia Karadeniz Mutfağından Gastronomiye Sürdürülebilir Bir Katkı: “1. Mor Derim”
Nalia Karadeniz Mutfağından Gastronomiye Sürdürülebilir Bir Katkı: “1. Mor Derim”
Samandağ'da Mizah Günleri ile Sanatın Gücü Çocuklarla Buluştu
Samandağ'da Mizah Günleri ile Sanatın Gücü Çocuklarla Buluştu
Velilerin İsyanı:
Velilerin İsyanı: "Ücretsiz Kitaplar Yeterli Değil mi? Ek Kitap Rantı Kimin Cebine Giriyor?"
2025'in En Popüler 5 Siber Dolandırıcılık Yöntemi
2025'in En Popüler 5 Siber Dolandırıcılık Yöntemi
Türkiye’de su fakirliği riski büyüyor!
Türkiye’de su fakirliği riski büyüyor!
Bursalı Öğrenciler Fransa’da Nefreti Sorguladı, Hoşgörüyü Sahiplendi
Bursalı Öğrenciler Fransa’da Nefreti Sorguladı, Hoşgörüyü Sahiplendi
QR Kodlarıyla Uygulama Büyümesinde Devrim!
QR Kodlarıyla Uygulama Büyümesinde Devrim!
Erkek Sağlığında Sessiz Tehlike: Prostat Kanseri
Erkek Sağlığında Sessiz Tehlike: Prostat Kanseri
Selamet Akıncılar Dernek Genel Başkanı Ahmet Tanrıverdi:
Selamet Akıncılar Dernek Genel Başkanı Ahmet Tanrıverdi:"Biz 73 Selamet Kuşağı Akıncılarıyız"
Küçükçekmece Belediyesi’nden İlköğretim Öğrencilerine Beslenme Çantası Desteği
Küçükçekmece Belediyesi’nden İlköğretim Öğrencilerine Beslenme Çantası Desteği
Türkiye denizdeki gücünü reasürans güvencesiyle pekiştiriyor
Türkiye denizdeki gücünü reasürans güvencesiyle pekiştiriyor
Dijital Reklamcılığın Yeni Ufukları
Dijital Reklamcılığın Yeni Ufukları
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
DÜNYA
Yayınlanma: 02 Şubat 2025 - 23:52

Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....

ABD Başkanı Donald Trump ticaret savaşının fitilini ateşledi ve Meksika ve Kanada'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 10 gümrük vergisi getirildiğini açıkladı. Kanada...

DÜNYA
02 Şubat 2025 - 23:52
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trump dediğini yaptı: Ticaret savaşı resmen başladı....
ABD Başkanı Trump, en büyük üç ticaret ortağı Kanada, Meksika ve Çin’e gümrük vergileri getirerek ticaret savaşının ilk adımlarını attı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.

Kanada'dan ithal edilen enerji kaynaklarına yüzde 10'luk daha düşük bir tarife uygulanacağı kaydedilen açıklamada bir de "misilleme maddesi" yer aldı. Kararnameye göre söz konusu ülkeler misilleme yapmayı tercih ederse tarifeler artırılabilir.

Tarifelerin 4 Şubat ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

AB VE BRICS ÜLKELERİNİ DE TEHDİT ETTİ

Trump, gümrük verdileri ile kalmadı AB ve BRICS ülkelerini de tehdit ederek küresel ekonomide dalgalanma yarattı. ABD başkanı Oval Ofis’te yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’ne de ek gümrük vergileri getirileceğini belirtirken, BRICS ülkelerine de yüzde 100 gümrük vergisi getirilebileceği tehdidini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu karar, yasadışı yabancıların ve fentanil de dahil olmak üzere vatandaşlarımızı öldüren ölümcül uyuşturucuların oluşturduğu büyük tehdit karşısında Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında alınmıştır" ifadelerini kullandı. 

Amerikalıları koruma ve herkesin güvenliğini sağlama görevinin ABD Başkanı olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Trump, "Seçim kampanyamda yasadışı yabancıların ve uyuşturucuların sınırlarımızdan girişini durdurma sözü verdim ve Amerikalılar ezici bir çoğunlukla bu yönde oy kullandı" hatırlatmasında bulundu.

KANADA'DAN MİSİLLLEME KARARI

ABD'nin hamlesine Kanada'dan yanıt gecikmedi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump'ın uygulama kararı aldığı ek gümrük tarifelerine misilleme olarak, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları (yaklaşık 107 milyar dolar) değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koyacaklarını açıkladı.

Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını, bu tarifelerin 30 milyar Kanada doları değerindeki mallar için salı gününden itibaren, 125 milyar Kanada doları değerindeki mallar için ise 21 gün içinde yürürlüğe gireceğini aktardı.

ABD'nin uyguladığı tarifeler gibi Kanada'nın yanıtının da geniş çaplı olacağını ifade eden Trudeau, uygulamanın alkollü içki, meyve suyu, sebze, parfüm, giyim, ayakkabı, ev aletleri, mobilya, spor malzemeleri, kereste, plastik gibi ürünleri kapsayacağını kaydetti.

Kanada için güçlü duracaklarını vurgulayan Trudeau, "Yanıtımızın bir parçası olarak, bazıları kritik mineraller, enerji tedariki ve diğer ortaklıklarla ilgili olmak üzere, tarife dışı çeşitli tedbirleri değerlendiriyoruz." dedi.

MEKSİKA B PLANINI UYGULAYACAK

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ise ABD yönetiminin Meksika'dan ithal edilen mallara yüzde 25 ek gümrük vergisi getirme kararına ilişkin, "B planının uygulanması için talimat veriyorum." dedi. X sosyal medya platformundan ABD Başkanı Donald Trump'a kapsamlı şekilde yanıt veren Sheinbaum, "Zorlama ile değil, akıl ve hukuk ile hareket edilir. Ekonomi Bakanı'na Meksika'nın çıkarlarını korumak amacıyla, tarife ve diğer ekonomik önlemleri içeren B planının uygulanması için talimat veriyorum. Beyaz Saray'ın, Meksika hükümetini suç örgütleriyle ittifak halinde göstermek isteyen iftirasını ve topraklarımıza müdahale niyetini kesin bir dille reddediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KANADA: ABD HALKI İÇİN GERÇEK SONUÇLAR DOĞURUR

Trudeau, Trump'ın kararının Kanadalılara zarar vereceğine ancak Amerikan halkı için de gerçek sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek Amerikalılara seslendi.

Kanada Başbakanı Trudeau "Kanada'ya yönelik gümrük vergileri işlerinizi riske atacak, potansiyel olarak Amerikan otomobil montaj fabrikalarını ve diğer üretim tesislerini kapatacak. Marketteki yiyecek, pompadaki benzin de dahil olmak üzere sizin için maliyetleri artıracak." ifadelerini kullandı.

Trudeau, gümrük vergilerinin Amerikalıların güvenliği için hayati önem taşıyan malların uygun fiyatlı tedarikine erişimini de engelleyeceğini belirterek, bunun birkaç yıl önce müzakere edilip imzalanan serbest ticaret anlaşmasını da ihlal edeceğini belirtti.

Kanada ile ABD'nin birlikte, dünyanın gördüğü en başarılı ekonomik ve askeri ortaklığını inşa ettiğini dile getiren Trudeau, "Eğer Başkan Trump, ABD için yeni bir altın çağ başlatmak istiyorsa, en iyi yol bizi cezalandırmak değil Kanada ile ortaklık kurmaktır." diye konuştu.

Trudeau, Kanada'nın kritik minerallere, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye, istikrarlı demokratik kurumlara, ortak değerlere ve ABD'nin ihtiyacı olan doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayarak, birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

MEKSİKA: İŞBİRLİĞİNE EVET İTAATE HAYIR

Meksika'nın kimseyle karşı karşıya gelmek istemediğini vurgulayan Sheinbaum ise "Meksika çatışma istemiyor, komşu ülkeler arasında iş birliğini esas alıyoruz. Meksika, yalnızca fentanilin ABD'ye ulaşmasını değil, hiçbir yere gitmesini istemiyor. Dolayısıyla, ABD uyuşturucu ticareti yapan ve şiddet üreten suç gruplarıyla mücadele etmek istiyorsa, bunu ortak sorumluluk, karşılıklı güven, iş birliği ve en önemlisi egemenliğe saygı ilkeleri çerçevesinde, kapsamlı bir şekilde yürütmeliyiz. İş birliğine evet, itaate hayır." dedi.

Sheinbaum, Trump'a birlikte çalışma çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Bu amaçla, Başkan Trump'a en iyi güvenlik ve halk sağlığı uzmanlarımızla ortak bir çalışma masası kurmayı öneriyorum. Sorunlar, gümrük vergileri uygulayarak değil; geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanlığımızla göç olgusunu ele almak için yaptığımız gibi, diyalog ve iş birliğiyle çözülür."

ÇİN ŞİKAYETTE BULUNACAK

Çin Ticaret Bakanlığı, Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunacağını ve gereken önlemleri alacağını duyurdu ancak konuya ilişkin detay vermedi.

TRUMP'IN VAADİNİ BALTALAYABİLİR

Öte yandan ABD Ticaret Odası, Trump'ı sert bir şekilde eleştirerek vergilerin tüketici fiyatlarını artıracağı konusunda uyarıda bulundu.Amerikan Petrol Enstitüsü de Kanada'dan her yıl ithal edilen 14,4 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz nedeniyle yakıt fiyatlarının artacağını belirtti.

Çiftçileri temsil eden Western Growers, tarifelerin Amerikalı gıda üreticilerine zarar vereceğini vurgularken, elektrik sektörünü temsil eden NEMA, Trump yönetimini tarifeler konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergilemeye çağırdı.

ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithal ettiği petrole vergi konulması, Trump'ın hayat pahalılığını düşürme vaadini baltalama riski taşıyor.

GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?

Gümrük vergileri yurt dışında üretilen mallara uygulanan bir ithalat vergisi.

Teorik olarak, bir ülkeye gelen ürünlerin vergilendirilmesi, daha pahalı hale geldikçe insanların bunları satın alma olasılığının azalması anlamına geliyor.

Bu adımla, daha ucuz yerli ürünlerin satışının artırılarak ülke ekonomisinin canlandırılması hedefleniyor.

Ancak ithal enerji üzerindeki gümrük vergilerinin maliyeti işletmelere ve tüketicilere yansıtılabilir ve bu da benzinden gıdaya kadar her şeyin fiyatını artırabilir.

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
“İslam NATO’su” Tartışması ve Bölgesel Silah Satışları
“İslam NATO’su” Tartışması ve Bölgesel Silah Satışları
İran, Mossad Casusu Babek Şehbazi’yi İdam Etti
İran, Mossad Casusu Babek Şehbazi’yi İdam Etti
BM: İsrail, Gazze’de Soykırım İşliyor.Uluslararası Toplum Sessiz Kalırsa Suç Ortaklığı Yapmış Olur
BM: İsrail, Gazze’de Soykırım İşliyor.Uluslararası Toplum Sessiz Kalırsa Suç Ortaklığı Yapmış Olur
Orta Doğu Gündemi Beyaz Saray’da: Netanyahu, Trump ile Görüşecek
Orta Doğu Gündemi Beyaz Saray’da: Netanyahu, Trump ile Görüşecek
Çok Okunan Haberler
KÜDEF'in Kahvaltı Programı Yoğun Katılımla Gerçekleşti
KÜDEF'in Kahvaltı Programı Yoğun Katılımla Gerçekleşti
Sinopspor Tesislerinde Kurban ve Dua Töreni:
Sinopspor Tesislerinde Kurban ve Dua Töreni: "Allah Şampiyonluk Nasip...
Küçükçekmece Yeşilay Şubesi, Bağımlılıkla Mücadelede Farkındalık Çalışmalarını Sürdürüyor
Küçükçekmece Yeşilay Şubesi, Bağımlılıkla Mücadelede Farkındalık...
Küçükçekmece'de Manevi Bir Merkez: Tevhid Camii Dualarla Açıldı
Küçükçekmece'de Manevi Bir Merkez: Tevhid Camii Dualarla Açıldı
Velilerin İsyanı:
Velilerin İsyanı: "Ücretsiz Kitaplar Yeterli Değil mi? Ek Kitap Rantı...
Apartman Girişindeki Yangın Ölümle Sonuçlandı
Apartman Girişindeki Yangın Ölümle Sonuçlandı
Ferhat Öncel: Kültürümüzü ve Değerlerimizi Sanatla Yaşatmaya Devam Edeceğim
Ferhat Öncel: Kültürümüzü ve Değerlerimizi Sanatla Yaşatmaya Devam...
Arnavutköy’de 25 Bin Konut Sorunu: Başkan Candaroğlu İSKİ’yi Uyardı
Arnavutköy’de 25 Bin Konut Sorunu: Başkan Candaroğlu İSKİ’yi...
Boks ve Siyaset Bir Arada: Bahçeli’nin Fotoğrafı Beğeni Rekoru Kırdı
Boks ve Siyaset Bir Arada: Bahçeli’nin Fotoğrafı Beğeni Rekoru Kırdı
Eyüpsultan’da Gazze İçin Anlamlı Etkinlik
Eyüpsultan’da Gazze İçin Anlamlı Etkinlik
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Yalçınkaya:
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Yalçınkaya: "Türkiye'yi İyilikle,...
İlginizi Çekebilir
“İslam NATO’su” Tartışması ve Bölgesel Silah Satışları
“İslam NATO’su” Tartışması ve Bölgesel Silah Satışları
İran, Mossad Casusu Babek Şehbazi’yi İdam Etti
İran, Mossad Casusu Babek Şehbazi’yi İdam Etti
BM: İsrail, Gazze’de Soykırım İşliyor.Uluslararası Toplum Sessiz Kalırsa Suç Ortaklığı Yapmış Olur
BM: İsrail, Gazze’de Soykırım İşliyor.Uluslararası Toplum Sessiz...
Orta Doğu Gündemi Beyaz Saray’da: Netanyahu, Trump ile Görüşecek
Orta Doğu Gündemi Beyaz Saray’da: Netanyahu, Trump ile Görüşecek
Gazze’nin Kalbine Kara Harekâtı: İsrail Tanklarla İlerliyor, Yemen de Hedef Alındı
Gazze’nin Kalbine Kara Harekâtı: İsrail Tanklarla İlerliyor, Yemen...
16 Ülkenin Dışişleri Bakanlarından
16 Ülkenin Dışişleri Bakanlarından "Sumud Filosu" İçin Ortak Çağrı
Filistin’i Tanıyan Ülkelerin Sayısı Artıyor: Batı’da Denge Değişiyor
Filistin’i Tanıyan Ülkelerin Sayısı Artıyor: Batı’da Denge Değişiyor...
Gazze’de Kara Harekâtı: İsrail Katliamı Derinleştirdi
Gazze’de Kara Harekâtı: İsrail Katliamı Derinleştirdi
Tanklar Gazze’de: Hamas, “Rehinelerin Kaderi Netanyahu’nun Elinde”
Tanklar Gazze’de: Hamas, “Rehinelerin Kaderi Netanyahu’nun Elinde”
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık
ABD'de uçakla helikopterin çarpıştığı kazada irtifa verilerinde tutarsızlık

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • İhbar Hattı
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim